20-12-2020 morixsoft.com

Freelance Ne Demek? Freelance İş Nedir? Freelance Çalışmak

Freelance Ne Demek? Freelance İş Nedir? Freelance Çalışmak

Dijital dünya gelişirken binlerce yeni meslek ve yeni çalışma stilleri ortaya çıktı. Son yıllarda dijital dünyada ve reel çalışma ortamlarında en çok karşımıza çıkan çalışma stillerinden birisi 'freelance' çalışmak. Morixsoft ekibi ‘’Freelance Ne Demek?’’ ‘’Freelance İş Nedir?’’ Diyenler için Freelance çalışma modelini detaylıca ele alan bir rehber içerik hazırladı. Freelance kelimesi bağımsız bir iş modelini nitelerken, freelancer bağımsız iş modelini yapan kişi olarak nitelendiriliyor. Dijital dünyanın eskisinden daha aktif hale gelmesi ve evden para kazanma araştırmalarının artmasıyla freelencer çalışma stiline duyulan ilginin de arttığını söylemek mümkün. Freelancer, herhangi bir kurum ya da müşteriye sürekli olarak bağlı olmaksızın serbest bir şekilde çalışan ve gelirini de dönemsel olarak yarattığı iş trafiği üzerinden elde eden birey anlamına gelmektedir. Freelancer’lar herhangi bir sektörde çalışıyor olabilir. Örneğin dijital pazarlama, yazılım, grafik tasarım gibi alanlarda freelancer’ların sayısı oldukça yüksek. Bunların yanı sıra, fotoğrafçılık, öğretmenlik ya da çeviri yapan kişilerde freelancer olarak çalışmayı tercih edebiliyor.

Freelance Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Freelancer kişilerin bir nevi bağımsız çalışan olması, herkes için büyük bir rahatlığı simgeliyor. Gerçekte ise freelancer olmanın avantajlarının yanında birçok dezavantajı bulunuyor. Sizler için Morixsoft ekibi Freelance çalışmanın detaylarını inceledi.

Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

- Freelancer çalışanlar özgür bir çalışma ortamına sahiptir. Koşullar sağlandığı takdirde işlerini birçok farklı yerden yürütebilir.
- Freelancer çalışanlar iletişim kanallarını aktif ve başarılı bir şekilde kullandığında, dünyanın birçok farklı noktasından müşteri edinebilir.
- Döviz kuru freelancerlerin dünyanın birçok noktasında karlı işleri, uygun fiyat teklifleriyle yapmasını sağlayabilir.
- Doğru program ve plan yönetimiyle freelancerler iş baskısından uzak yaşayabilir.
- İzin günlerini ve periyotlarını kendi belirleyebilir.

Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?

- Freelancer çalışanlar evden çalışmakta zorluk çekebilir, yeni ve başka bir iş ortamı kurmak ise şartlar nedeniyle imkansız hale gelebilir.
- Freelancer çalışanlar sürekli aktif olmalı ve yeni iş sözleşmeleri aramalıdır. Bu durum kimi zaman bir baskıya dönüşebilir.
- Freelancer çalışanlar maaşla değil iş başı ya da iş süresi olarak yapılan sözleşmelerle para kazanır. Bu nedenle izin günlerinde para kazanamayabilir.
- Freelancerler yaptıkları işlerde kimi zaman büyük ajanslarla rakip olmak durumunda kalırlar. Çok departmanlı ajanslara karşı büyük işler almak oldukça zordur.
- Freelance olarak çalışan kişiler emekli olmak, gelecekte güvence sağlamak için kendi sigortalarını yapmak durumunda kalırlar. Bu zaman zaman masraflı bir seçenek olabilir.
- Freelancer olarak çalışan kişiler, işin pazarlama ve uygulama kısımlarını bir arada yapmak durumunda kalırlar.

Freelance İş Nasıl Bulunur?

‘’Freelance Ne Demek?’’ Sorusuyla beraber en çok sorulan sorulardan birisi ‘’Freelance İş Nasıl Bulur?’’ olmaktadır. Freelance çalışanlar birçok farklı iş bulma modelini benimserler. Bunlardan en yaygın olan 3 iş modeli şunlardır:

Freelancer Ağları:

Freelancer ağları Türkiye’de R10, Bionluk, Sadeceon Yurt Dışında Upwork, Freelancer, Fiver gibi ağlardan oluşur. Bu ağlardan birbirinden farklı alanlarda freelancer çalışan arayan kişilerin ilanlarını barındırır. Kimi zaman teklif modeliyle kimi zaman ise portföy sunarak iş bulunur.

Ajanslarla Anlaşmak

Freelancerler olarak çalışan kişiler birden çok ajansla anlaşarak onlardan gelen işleri yapabilir. Sık benimsenen iş modelleri arasında yer alır.

Kişisel Reklam Yapmak

‘’Freelance İş Nasıl Bulunur?’’ Sorusunu soranlar için kişisel web siteleri, portföy içeren sosyal medya ağları oldukça popülerdir. Freelancerler burada yaptıkları ve yapabilecekleri işleri sergileyerek müşteri bulurlar.