SSL Sertifikası Nedir? SSL Ne İşe Yarar? SSL Kodları
Secure Socket Layer(SSL) İnternet ortamında son yıllarda en önemli güvenlik parametrelerinden birini oluşturmaktadır. Türkçesi Güvenli Giriş Katmanı olarak kabul edilmektedir. SSL Network üzerinde bilginin gizliliği ve bütünlüğünü sağlayan, Netscpae tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. SSL Protokolü internet üzerinde web sunucuları ve tarayıcılar tarafından desteklenen önemli bir algoritmadır. Web sitelerin kullanıcılarla güvenli bir veri iletişimi kurması için sunucu tarafından gönderilen bir anahtar(private key) ve istemci tarafından çalıştırılan sertifikaya(public key) ihtiyacı vardır.
SSL SEO İçin Neden Önemlidir?
SSL kullanıcıların sitenize girdiğinde güvenilir bir şekilde sörf edebilmesi için büyük önem taşıyor. Google marka ve algoritma ayırmaksızın, SSL kullanmayan siteleri ‘’güvenli değil’’ olarak işaret etmektedir. Bu nedenle SSL kullanmayan sitelerin Google sıralamaları için yarışa epey geriden başladığını söylemek mümkün. SSL Google için en önemli SEO kriterleri arasında yer alıyor. Google web sitelerin kullandığı SSL türlerine dikkat ediyor ve bunu kullanıcılarına etiket halinde sunuyor. Özellikle kişisel bilgi alan, alışveriş özelliği sunan platformların daha gelişmiş SSL protokolleri kullanması gerekiyor.
SSL Google algoritmalarında tek başınıza yükselmenizi sağlamayacak olsa bile SEO açısından önemini her geçen gün arttırmaya devam ettirmektedir.
SSL Ne İşe Yarar? SSL Özellikleri Nelerdir?
- SSL Bağlantıların tamamen gizli olmasını sağlar.
- Kullanıcı tarafından gelen verinin kodlanması ve şifresi çözmesi esnasında gizlilik ve güvenlik ön planda olur.
- Veriyi gönderen ve alan uçların kimliklerini açık bir şekilde yayınlar.
- Verilerin arşivlenmesini engeller.
- Bağlantının güvenli olmasını sağlar, mesaj ve kart gibi bilgileri güvende tutar.
- Veriyi gönderen ve alan yerlerin doğru olduğunu teyit eder.
- Tarih ve zaman açısından doğruluğu teyit eder.
Bütün Tarayıcılar SSL Protokolünü Destekler Mi?
Modern web tarayıcıların tamamına yakını SSL protokolünü destekliyor ve algoritmalarında önemli bir yere koyuyor. SSL’nin önemini yaptığı açıklamalarla öne çıkaran tarayıcılardan bazıları şunlar: Opera, Mozilla Firefox, Chrome, Chromium, Microsoft Edge
Tarayıcılar SSL kullanmayan ve şüpheli araçlar içeren siteleri zaman zaman direkt olarak ‘’tehlikeli’’ şeklinde işaretlemektedir. Bu tür durumlarda sitenize giren kullanıcılar, arama motorları tarafından uyarı alır.
SSL Kodları, SSL Türleri ve Doğrulama Yöntemleri Nelerdir?
Alan Adı Doğrulama(DV)
En yaygın kullanılan sertifika türleri arasında yer alır. Alan adı aldığınızda bu doğrulamayı yapmazsanız alan adınız askıya alınabilir. Alan adının kullanım haklarının sizde olduğunu doğrulamak, WHOIS bilgilerinizde e-posta adresinizi göstermek için kullanılır.
Kurumsal Doğrulama(OV)
Kimlik doğrulaması için kullanılır, şirket bilgileri sertifika içerisinde yer alır. Ziyaretçiler sertifikanızın ayrıntılarından şirketinizle ilgili verdiğiniz bütün bilgilere ulaşabilir. Kurumsal firmalar için kullanımı oldukça önemlidir.
EV Sertifikası(EV)
En detaylı sertifika seçeneği olarak bilinir. Bu sertifika için işletmelerden oldukça detaylı bilgiler istenir. Genelde büyük e ticaret platformları, bankalar, büyük markalar tarafından kullanılmaktadır.